Kellemes mátrai gyalogtúrával, kisvonattal, kerékpárral, vagy autóval is eljuthatsz a Szalajka-házhoz.

A Szalajka ház Gyöngyössolymos községtől északra – 10 kilométerre – hamisítatlan erdei környezetben, fenyves erdő szomszédságában, mátrai vadregényes bükkösökkel szegélyezett patakvölgyében található.
A turistaház az év bármely szakában várja az erdei iskolás csoportokat, baráti társaságokat, családokat.
Kis létszámú esküvők, és csapatépítő rendezvényeknek is kiváló helyszín.

Gyöngyössolymos, Szalajka ház (GPS koordináta: 47.884608, 19.914614)

Tengerszint feletti magassága 500 m.

Autóbusszal

A turistaház autóbusszal nem közelíthető meg. Autóbuszokkal Gyöngyössolymosig, vagy Mátraszentimréig lehet eljutni. Gyöngyössolymos 8 km, Mátraszentimre 5 km a turistaháztól.

Gépkocsival

Kövezett, kavicsos erdei út (7km), mely személyautóval lassan járható. Gyöngyössolymoson a polgármesteri hivatalt elhagyva kövessük a Szabadság utat. Az Y elágazásnál a bal oldali utat válasszuk, a hídon átérve keresztezzük a vasúti síneket, ahol is a hegy felé vezető úton már könnyen követhetjük a táblákat.

Erdei vasúttal

Gyöngyös, Kossuth Lajos utcából – a Mátra Múzeum mellől – indul az erdei vasút, a menetidő a Szalajka végállomásig 50 perc. A Szalajka végállomástól 500 méterre 5 perc sétára található a turistaház.

Lehetőség van menetrenden kívüli különvonat igénybevételére is (lásd menetrend és díjszabás alább).

Kerékpárral

Gyöngyössolymos központjából indul a túraútvonal a ZÖLD kerékpáros jelzésen.

Északi irányban a hídon átkelve jutunk ki a faluból. A lakott területet elhagyva köves dózerút vezet végig a Szalajka-házig.

Az irány végig táblák is jelzik, néhány közepes kaptatót le kell küzdeni, de kárpótol érte a változatos erdőn keresztül vezető út, a hatalmas sziklák látványa. A Lajosháza felé vezető elágazásnál (bár Lajosháza is kiváló úticél) haladjunk tovább a zöld jelzésen. Több jobb oldali leágazó is következik, de csak a Szalajka ház táblánál kell jobbra kanyarodni. Innen már lefelé vezet és kanyargósabbá válik az út. A Szalajka-réti kisvasútállomástól – ahol kerékpáros szervízpont is működik – már csak pár száz méter van hátra a Szalajka-házig.

Gyalogosan

Mátrafüredről

9,7 km, 2 óra 50 perc.

Útvonal leírása: Mátrafüredről a Zöld sáv jelzést követjük Lajosházáig (5,8 km), a patakon átkelve a Sárga négyzet jelzés mentén haladunk tovább (1,1 km), mely a Sárga sáv jelzésben folytatódik (1,6 km). A Sárga sáv és a Zöld négyzet elágazásánál a Zöld négyzet jelzésen folytatjuk tovább utunkat, és 1,2 km után megpillantjuk a Szalajka ház épületét.

Gyöngyössolymosról

8,6 km, 2 óra 25 perc.

Útvonal leírása: Gyöngyössolymosról 7,4 km-en keresztül a Sárga sáv jelzését követve, majd rátérve a Zöld négyzetre további 1,2 km után megérkezünk a Szalajka házhoz.

Mátraszentimréről

1.

4,5 km, 1 óra 10 perc.

Útvonal leírása: Mátraszentimréről a Zöld négyzet jelzést követjük Lajosháza irányába. Ez a jelzés közvetlenül a Szalajka ház mellett halad el, így végig ezt követve 4,5 km után elérjük a turistaházat.

2.

5 km, 1 óra 25 perc.

Útvonal leírása: Zöld sáv jelzést követjük Mátrafüred irányába. 850 m múlva elágazáshoz érünk, ahol utunkat a Piros sáv jelzésen folytatjuk egészen 750 m keresztül, ahol elérjük a Piros kereszt jelzést. A Piros kereszt jelzést 2,6 km keresztül követjük, míg elérünk a Sárga kereszt elágazáshoz,ezen a folytatva utunkat 750 méter múlva megérkezünk a turistaházhoz.

Ez a két útvonalat kombinálva remek körtúrát tehetünk, mely a turistaháztól indul és egy másik úton érkezik oda vissza.

Galyatetőről

5,3 km, 1 óra 30 perc.

Útvonal leírása: Galyatető turistaközpont mögötti parkolóból kelet felé indulva a Sárga sáv és Kék kereszt jelzést követjük. 780 m múlva a két útvonal elágazik, mi az utunkat a Sárga sáv jelzésen folytatjuk. 350 m megtétele után elérjük a műutat, ahol Galyatető irányába haladunk tovább, s 50 méter megtétele után bal kézre megpillantjuk a Sárga sáv jelzést, mely Gyöngyössolymos irányába vezet. Ezen a jelzésen folytassuk utunkat 3,1 km hosszan, amíg el nem érjük a Sárga kereszt elágazást. A Sárga kereszt jelzésen 1 km megtétele után elérjük a turistaházat.